vrijdag 11 december 2009

mister Motley levend begraven

Even wat anders: in het NRC handelsblad van 10 december staat het bericht dat mister Motley genoodzaakt is om zijn activiteiten te stoppen. Hier mijn brief aan jan Jaap knol, de directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie die beslist over de subsidie van Mister Motley.

Geachte meneer Knol,

Arme mister Motley, levend begraven. Terwijl het blad groeit en bloeit wordt het nu in feite de nek omgedraaid. Het is jammer dat het Fonds voor Cultuurparticipatie en mister Motley elkaar niet hebben kunnen vinden. In gesprek komen met de directeur van het fonds  is ons in ieder geval nooit gelukt, ondanks diverse pogingen van onze kant. En als de inhoud van ons tijdschrift niet aansluit bij het doel van uw Fonds,  zoals u beweert in de NRC van 10 december, waarom heeft u dat dan niet aangegeven in het antwoord op onze vorige subsidieaanvraag? Misschien hadden we dan samen met de Mondriaan Stichting tot een oplossing kunnen komen.

Ik heb altijd gedacht dat het Fonds voor Cultuurparticipatie in het leven was geroepen om een groot publiek te enthousiasmeren voor de kunst. En dat doet mister Motley als geen ander. Mister Motley richt zich op een jonge doelgroep, zo ongeveer van 16 tot 35 jaar. De pijlers van Motley zijn de toegankelijkheid, de eigen toon van de teksten en dat we het blad maken vanuit passie voor beeldende kunst en niet vanuit een doelgroepenonderzoek. We willen de lezer namelijk graag iets bieden dat hij nog niet kent en kennis laten maken met bijzondere werken uit de hedendaagse kunst. Wij doen dit door de Motley’s te verbinden met thema’s uit het dagelijks leven.

De hedendaagse kunst geeft vaak een onverwachte draai aan de bekende wereld  en opent zo een nieuwe horizon. Juist het bijzondere, afstotende, ontregelende en ongrijpbare in de kunst intrigeert  jongeren. Het zet  aan tot denken over wie je bent en over de uitgangspunten voor je eigen leven. Kunst laat individualiteit zien en is om die reden van belang voor jongeren. Mister Motley  wordt vanuit deze opvatting gemaakt. En ik ben er van overtuigd dat iedereen die in zijn vrije tijd kunst maakt baat heeft bij deze handreiking vanuit het professionele veld. Motley inspireert en brengt mensen op nieuwe gedachten.

Dat we jongeren bereiken is algemeen bekend. We hebben daar jaren aan gewerkt middels Motleyfeesten, deelname aan Lowlands en Kunst-Kennisdagen. Motley wordt gebruikt op kunstacademies, middelbare scholen en op docentenopleidingen beeldende kunst. Uit een enquête blijkt dat het leeuwendeel van de lezers van mister Motley geen ander kunsttijdschrift leest naast mister Motley. Het lukt ons dus ook om mensen buiten het professionele werkveld te bereiken. In uw beleidsnota las ik dat een van de aandachtspunten is om het amateurveld en het professionele veld dichter bij elkaar te brengen middels ‘Het beste van twee werelden’. Dat spreekt mij zeer aan. Graag bereiken  we nog meer lezers en ons plan was om jonge creatieve mensen weer op nieuwe manieren te benaderen. Daartoe hebben wij de website Motley Manual opgestart, een weblog begonnen en een nummer over (Volks)kunst gemaakt.

Veel van de waardering voor mister Motley wordt niet geënquêteerd en valt buiten ons gezichtsveld. Het komt mij soms bij toeval ter ore. Zo kreeg ik op 27 november een sms: ‘Hoi Hanne, ik koop de MM los bij de AKO. De verkoper ongevraagd: het leukste blaadje dat we hebben! En wordt het veel verkocht? We hebben het nu pas een jaar maar het gaat heel goed.’ Of de kunstenaar Constant Dullaert die blij was met de tekst over zijn werk in de mister Motley: ‘want nu begrijpt mijn moeder eindelijk waar ik mee bezig ben’. Het grootse compliment in mijn Motleyloopbaan was dat iemand me vertelde dat het nummer ‘Rondom de dood’ zoveel voor haar had betekend na het overlijden van een goede vriend. Die kracht heeft beeldende kunst!

Ik geloof in de kracht van mister Motley en in het belang van onze benadering in een tijd die zich kenmerkt door doelgroepenonderzoeken en vervlakking. Mister Motley is uniek.

Wrang is het dat tegenover de inspanningen van mister Motley staat dat het Fonds voor Cultuurparticipatie zijn zaken nog steeds niet op orde heeft. ‘Het beste van twee werelden’ over de aansluiting van amateurkunst en professionele kunst, is nog steeds niet actief en kent nog geen commissie. Wij konden onze aanvraag niet bij deze commissie voorleggen. Educatie is, met regels en al, overgenomen van de Mondriaan Stichting en is niet ingericht op de ondersteuning van tijdschriften. Gelukkig heeft een directeur altijd de mogelijkheid om over de muren van zijn eigen commissies heen te beslissen. Jammer dat u van deze mogelijkheid geen gebruik maakt maar zich er juist achter verschuilt.

Uw opmerking in het NRC Handelsblad dat mister Motley laat was met zijn aanvraag is wel een De-Pot-Verwijt-De-Ketel argument. Over ‘laat’ gesproken, pas in maart 2009 kreeg mister Motley van het Fonds voor Cultuurparticipatie de subsidie voor 2009 toegekend, ondanks het feit dat wij ruim op tijd waren met de aanvraag! Maandenlang heb ik onze organisatie zonder geld draaiende moeten houden. Destijds wilde u wachten op de beslissing van een commissie. Dit jaar echter wordt er vooruitlopend op de beslissing van een commissie al aangegeven dat we zo’n vijf procent kans hebben op een positieve uitslag. Geen kans dus. Nihil. Mister Motley kan daardoor niet anders dan stoppen met zijn activiteiten. Als het vooruitzicht nihil is, dan is het financieel onverantwoord om door te gaan.

Het Motleykantoor is inmiddels ontruimd, er wordt geen nieuw nummer meer gemaakt, er worden geen advertenties meer geworven. Het niet verschijnen van een nummer is een harde dobber in tijdschriftenland. Wat een geldverspilling om jaren van opbouw en investeringen weer teniet te doen.

Hanne Hagenaars, hoofdredacteur mister Motley

De blogspot blijft bestaan: zondag publiceer ik over Lijstjes en opsommingen naar aanleiding van de tentoonstelling van Umberto Eco in het Louvre in Parijs

19 opmerkingen:

 1. Dit kan en mag niet! Hier wordt ik heel verdrietig van, Mister Motley is degene die de plank raak slaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit een slag voor de kunsten, de kunst- & cultuureducatie én de kunstmedia in Nederland. Actie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg, erg stom. Grote jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Harold de bree

  ER IS ALLEEN PLAATS VOOR MIDDELMATIGHEID IN NEDERLAND

  BeantwoordenVerwijderen
 5. steun mr motley op facebook

  http://www.facebook.com/#/group.php?gid=203729518604&ref=nf

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat ongelovelijk stom!!! Jullie blad is geweldig en JUIST voor de elitaire kunstplekken die er zo overvloedig zijn. Leven, discussie, beweging, daartoe draagt mr. motley bij. Wat mij betreft nog steeds, ik reken erop dat jullie terugkomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het wordt op veel gebieden allemaal steeds slechter in Nederland. Dit is ook weer een uiting van ongeïnteresseerdheid & vervlakking.
  Zijn er andere mogelijkheden en wat zegt de Mondriaanstichting die dit als een verantwoordelijkheid zou kunnen zien?

  Philip Peters

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mister Motley is het enige tijdschrift dat over kunt schrijft op een manier hoe ik over kunst wil lezen. Blijf!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mister Motley is zo'n inspirerend en mooi blad, en inderdaad het enige blad wat ik elke maand koop. Niet opheffen dat is doodzonde!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. kan dit verder naar de pers, een interview op vrijdag in de kunstbijlage? hele goede brief.
  motley ter ziele; iets goeds opheffen omdat het niet in het beleid past

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zie het als een bevestiging van de kwaliteit die jullie leveren, er dienen een aantal mensen die nu de lakens uitdelen het veld te ruimen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mister motley was vaak zó "on point"dat het pijnlijk de mankementen blootlegde van zoveel geïnstitutionaliseerde pogingen kunst "breder" te profileren...( je zou er bijna iets achter zoeken) en wat dat profileren wel niet aan subsidie-potjes heeft gekost de afgelopen decennia!
  Wrang dat financiën de reden zijn dat de stekker eruit moet, treurig gewoon, triest zelfs. STERKTE!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mensen, Mister Motley is belangrijk, begrijp en support dat nou toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. niet treuren maar zeuren- via mail of brief naar CultuurConstipatie, of facebook of whatever. reageer!! - digEzine

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Donald zeuren lijkt te werken: Er komt een nieuw gesprek met het fonds zie www.metropolism.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @erik - Niet alleen zeuren geloof ik - werkt namedropping van de Metropolis M-website op dit blog en NRC's net zo effectief? vernoemen van de oproep in digezine-op 15 dec had dan in Metropolis ook best gemogen - we willen allemaal lezers ....maar eerst even voor Motley toch????

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat ontzettend jammer!
  Ik less Motley zelf erg graag en gebruik het actief in mijn lessen beeldend!
  MM moet blijven!!

  Marjan

  BeantwoordenVerwijderen